PUSTI SVET ZA SPOZNANJE BOLJŠI

Skavtski sejem 2021

Baden Powell, ustanovitelj skavtov, nam je položil na srce, naj poskušamo »zapustiti svet za spoznanje boljši, kot smo ga prejeli«. To je eno od vodil, ki se mu skavti trudimo čim bolj slediti na vseh svojih poteh. Zato smo se letos odločili, da organiziramo projekt Pusti svet za spoznanje boljši, s katerim želimo z zmanjšanjem količine odpadkov pomagati naši Zemlji, se naučiti novih veščin, privarčevati, izdelati nekaj koristnega in zdravega … in vse naše izkušnje, novo pridobljena znanja in konkretne izdelke razširiti tudi med širšo skupnost.

V okviru projekta Pusti svet za spoznanje boljši se bomo z mladimi učili izdelovati ekološke in trajnostne izdelke (domača hrana, mešanice čajev in začimb, vrečke za čaj, lesene posode za shranjevanje živil, ročno spletene viseče mreže, domača čistila, ipd.), ki bodo imeli za nas tudi uporabno vrednost, saj jih bomo uporabili na prihajajočih poletnih taborih in tako lahko izkusili delo lastnih rok.

Za kvalitetno učenje novih veščin smo k sodelovanju povabili tudi nekaj strokovnjakov in poznavalcev ekoloških domačih proizvodov in trajnostnega razvoja, ki bodo svoje znanje delili z mladimi. Organizirali smo srečanje z živilsko tehnologinjo Mojco Koman, ki je spregovorila o skrbi za higieno pri pripravi hrane in njenem pravilnem konzerviranju, in predavanje Prazen koš – polna denarnica, o zmanjšanju količine odpadkov v naših gospodinjstvih, ki so ga vodili Ekologi brez meja.

Teh izdelkov in novih znanj ne želimo zadržati samo zase, zato bomo v nedeljo, 13. junija 2021, organizirali izobraževalni sejem za širšo javnost (vrstnike, starše, sorodnike, župnijo, četrtno skupnost in občino), kjer bodo mladi predstavili, kar so se naučili, k izdelovanju povabili tudi obiskovalce ter jim dali izdelke na voljo. Dan pred sejmom (12. junij) pa bomo organizirali zbiralno akcijo papirja (če imate kaj starega papirja, ga ne vrzite stran, ga bomo mi vzeli) in čiščenje okolice, s čimer bodo lahko mladi tudi konkretno poskrbeli za svojo neposredno okolico. Na sejmu bodo sodelovali tudi Ekologi brez meja, ki nam bodo v svoji delavnici predstavili, kako lahko različne izdelke popravimo in ponovno uporabimo. Preko sodelovanja z Oratorijem Slovenije bodo mladi delili svoje pridobljeno znanje tudi v obliki delavnic na lokalnem oratoriju v poletnih mesecih.

S tem projektom želimo narediti nekaj dobrega za Zemljo in zase in k spreminjanju sveta na bolje povabiti in spodbuditi tudi našo okolico. Skupaj lahko veliko dosežemo.

Če vas zanima več, lepo vabljeni, da obiščete našo fb stran Skavtski sejem: Pusti svet za spoznanje boljši.

Objavljeno v Splošne novice

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.